Τι απαγορεύεται να φέρω στο σκάφος μου

alieia.jpgΦίλος αναγνώστης με ερώτησή του στη Δ/νση Σύνταξης του περιοδικού «ΣΚΑΦΟΣ»ζήτησε να μάθει τι δεν πρέπει να φέρει πάνω στο ερασιτεχνικό σκάφος του.

Όταν μου μεταφέρθηκε η ερώτηση αιφνιδιάστηκα γιατί δεν ήμουν σε θέση να απαντήσω αμέσως καλύπτοντας όλες τις περιπτώσεις. Όμως ανατρέχοντας στο πρόσφατο βιβλίο μου με τίτλο «Θαλάσσια Αλιεία-Καταδύσεις Αναψυχής» σταχυολόγησα και σας παραθέτω τις ακόλουθες απαγορευτικές διατάξεις:

1. Σύμφωνα με τα άρθρα 4 και 5 του Αλιευτικού Κώδικα (ν.δ. 420/1970) απαγορεύεται στον οποιονδήποτε που βρίσκεται εν πλω στη θάλασσα να φέρει μαζί του ή στο σκάφος δυναμίτιδα ή άλλες εκρηκτικές ύλες ή τοξικές ή διαβρωτικές ουσίες ή συσκευές που παράγουν ηλεκτρικές εκκενώσεις ή φυτικές, χημικές ή άλλες ουσίες που μπορούν να ναρκώνουν, παραλύουν, φονεύουν ή καθιστούν ανίκανα για κάθε αντίδραση τα υδρόβια ζώα. Εξαίρεση από την απαγόρευση αυτή γίνεται στην περίπτωση κατά την οποία αυτός που φέρει εκρηκτικές ύλες εκτελεί στη συγκεκριμένη περιοχή υποβρύχιες εργασίες μετά από άδεια της αρμόδιας Αρχής. Κατά των παραβατών απειλούνται ποινικές κυρώσεις (φυλάκιση πέντε μηνών μέχρι δύο ετών και χρηματική ποινή) καθώς και διοικητικές κυρώσεις (πρόστιμο από 1.467,35 μέχρι 14.673,50 Ευρώ, αφαίρεση της ερασιτεχνικής άδειας του σκάφους από τρία μέχρι έξη χρόνια και προσωρινή ή οριστική αφαίρεση της ατομικής άδειας αλιείας).

2. Σύμφωνα με το άρθρο 3 του π.δ. 373/1985 απαγορεύεται να υπάρχουν αναπνευστικές συσκευές στα σκάφη και γενικά στα πλωτά μέσα που χρησιμοποιούνται από τους ερασιτέχνες υποβρύχιους ψαράδες. Κατά των παραβατών απειλούνται διοικητικές κυρώσεις (πρόστιμο από 293,47 μέχρι 1.467,35 Ευρώ και αφαίρεση της ατομικής άδειας αλιείας καθώς και της άδειας αλιείας του σκάφους από δέκα ημέρες μέχρι δύο μήνες). Σε περίπτωση υποτροπής, μέσα σε μια διετία, ο χρόνος αφαίρεσης της άδειας αλιείας του σκάφους με το οποίο πραγματοποιήθηκε η παράβαση και τα όρια του προστίμου διπλασιάζονται. Επίσης ο χρόνος αφαίρεσης της ατομικής άδειας αλιείας του κυβερνήτη, εφόσον πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο, διπλασιάζεται.

3. Σύμφωνα με ορισμένους Ειδικούς Κανονισμούς Λιμένα συγκεκριμένων Λιμενικών Αρχών (αναφέρονται παρακάτω) που ισχύουν στην περιοχή δικαιοδοσίας τους, απαγορεύεται στα αλιευτικά σκάφη και στα σκάφη αναψυχής να φέρουν προβολείς συγκεντρωτικής δέσμης φωτός και όπλα κυνηγίου χωρίς άδεια της Λιμενικής Αρχής. Κατά των παραβατών απειλούνται διοικητικές κυρώσεις (πρόστιμο μέχρι 30.814,66 Ευρώ).

Οι Λιμενικές Αρχές που έχουν εκδώσει Ειδικό Κανονισμό Λιμένα με παρεμφερείς διατάξεις είναι οι ακόλουθες (κατ’ αλφαβητική σειρά):

Αγίου Νικολάου, Αίγινας, Αλεξανδρούπολης, Αλιβερίου, Άνδρου, Αντίκυρας, Βόλου, Ηγουμενίτσας, Θήρας, Ιερισσού, Ιθάκης, Ισθμίας, Ιτέας, Καβάλας, Καλύμνου, Κατακόλου, Κεφαλληνίας, Κορίνθου, Κω, Λάγος, Λαυρίου, Λέρου, Λευκάδας, Μήλου, Μυκόνου, Μυτιλήνης, Νάξου, Ναυπλίου, Πάρου, Πάτρας, Πόρου, Πρέβεζας, Πύλου, Ραφήνας, Σητείας, Σπετσών, Στυλίδας, Σύρου, Τήνου, Ύδρας, Χαλκίδας Χανίων και Χίου.

4. Σύμφωνα με το άρθρο 11 παργ. 6 περ. β του ν. 3409/2005, απαγορεύεται στους αυτοδύτες με αυτόνομη καταδυτική συσκευή η ύπαρξη στο πλοίο ή στο πλωτό μέσο που τους συνοδεύει αλιευτικού εργαλείου υποβρύχιας αλιείας καθώς και αλιευμάτων ή άλλων ζωικών ή φυτικών υδρόβιων οργανισμών. Κατά των παραβατών απειλούνται οι διοικητικές κυρώσεις (πρόστιμο) που αναφέρονται στην προηγούμενη περίπτωση.

Κατά των παραβατών απειλούνται διοικητικές κυρώσεις (πρόστιμο κ.λπ.)

5α. Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1967/06 απαγορεύεται η χρήση για σκοπούς αλιείας ή η διατήρηση επί του σκάφους των κάτωθι:

(α) τοξικών, υπνωτικών ή διαβρωτικών ουσιών,

(β) γεννητριών ηλεκτροπληξίας,

(γ) εκρηκτικών υλών,

(δ) ουσιών οι οποίες μπορούν να εκρήγνυνται σε περίπτωση ανάμειξής τους

(ε) …………….. κ.λπ.

β. Σύμφωνα με το άρθρο 15 του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1967/06 απαγορεύεται να αλιεύονται, να διατηρούνται επί του σκάφους, να μεταφορτώνονται, να εκφορτώνονται, να μεταφέρονται, να αποθηκεύονται, να πωλούνται, να εκτίθενται ή να προσφέρονται για πώληση θαλάσσιοι οργανισμοί οι οποίοι είναι μικρότεροι από το ελάχιστο μέγεθος που ορίζεται στο παράρτημα ΙΙΙ (εφεξής καλούμενοι «θαλάσσιοι οργανισμοί μικρότεροι του κανονικού μεγέθους»).

Κατά των παραβατών των Κανονισμών (ΕΚ) απειλούνται διοικητικές κυρώσεις (πρόστιμο κ.λπ.), πέραν των ποινικών κυρώσεων που μπορούν να συντρέχουν σύμφωνα με την εθνική μας νομοθεσία (βλ. παραπάνω περ. 1).

Το παραπάνω Παράρτημα του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1967/06 παρατίθεται αμέσως παρακάτω:

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III

Του Κανονισμού 1967/2006 της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ελάχιστα μεγέθη θαλάσσιων οργανισμών

1. Ψάρια

Επιστημονική ονομασία

Κοινή ονομασία

Ελάχιστο μέγεθος

2. Μαλακόστρακα

Επιστημονική ονομασία

Κοινή ονομασία

Ελάχιστο μέγεθος

3. Δίθυρα μαλάκια

Επιστημονική ονομασία

Κοινή ονομασία

Ελάχιστο μέγεθος

Pecten jacobeus

Μεγάλο χτένι

10 cm

Venerupis spp.

Κοχύλια

25 mm

Venus spp.

Αχιβάδες

25 mm

TL = ΟΜ: ολικό μήκος CL = ΜΚ: μήκος κελύφους

(*) Γαύρος: Τα κράτη μέλη μπορούν να μετατρέπουν το ελάχιστο μέγεθος σε 110 άτομα ανά kg,

(**) Σαρδέλα: Τα κράτη μέλη μπορούν να μετατρέπουν το ελάχιστο μέγεθος σε 55 άτομα ανά kg,

(***) Μπακαλιάρος: Ωστόσο, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2008 για τον μπακαλιάρο μεγέθους μεταξύ 15 και 20 cm, επιτρέπεται περιθώριο ανοχής 15% κατά βάρος. Αυτό το όριο ανοχής πρέπει να τηρείται τόσο από τα επιμέρους σκάφη, στη θάλασσα ή στον τόπο εκφόρτωσης, όσο και στις αγορές πρώτης πώλησης μετά την εκφόρτωση. Το όριο αυτό πρέπει να τηρείται επίσης στο πλαίσιο οποιασδήποτε εμπορική συναλλαγής σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Το παραπάνω άρθρο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «ΣΚΑΦΟΣ».

 

You may also like...

rfwbs-slide