ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΕΚΜΗΡΙΟΥ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ

ΦΟΡΟΣ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ

ΔΕΝ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ φόρος πολυτελείας (10%) στα σκάφη αναψυχής (πολυεστερικά, φουσκωτά με γάστρα κ.λπ.) με μήκος που δεν υπερβαίνει τα 7,5 μέτρα.

ΕΤΗΣΙΟ ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ
ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΑΦΗ ΑΝΑΨΥΧΗΣ

1. ΣΚΑΦΗ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΤΥΠΟΥ (ΤΑΧΥΠΛΟΑ Ή ΜΗ)
• Μέχρι 5 μέτρα 3.000 €
• Πάνω από 5 μέτρα 4.000 €

2. ΣΚΑΦΗ ΜΕ ΧΩΡΟΥΣ ΕΝΔΙΑΙΤΗΣΗΣ
• Μέχρι 7 μέτρα 8.000 €
• Πάνω από 7 και μέχρι 10 μέτρα 2.000 € ανά μέτρο κ.λπ.

3. ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΕΚΜΗΡΙΟΥ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ

3.1 ΛΟΓΩ ΑΚΙΝΗΣΙΑΣ
Το τεκμήριο ισχύει μόνον για τους μήνες χρήσης του σκάφους.
Για την απόδειξη του χρόνου ακινησίας πρέπει να συνυποβάλλεται με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος βεβαίωση της αρμόδιας Λιμενικής Αρχής για το ακριβές χρονικό διάστημα (χρόνος έναρξης και λήξης ακινησίας ή συνέχιση της ακινησίας κατά την 31η Δεκεμβρίου του έτους), που θα προκύπτει από τις αντίστοιχες καταχωρήσεις σε σχετικό βιβλίο που θα τηρείται από αυτή.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 1: Σκάφος μήκους πέντε (5) μέτρων έχει τεκμήριο για χρήση όλο το χρόνο 3.000 €, αν όμως το σκάφος χρησιμοποιηθεί 3 μήνες το τεκμήριο που θα ισχύει είναι 750 €.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 1: Σκάφος μήκους επτά (7) μέτρων έχει τεκμήριο για χρήση όλο το χρόνο 4.000 €, αν όμως το σκάφος χρησιμοποιηθεί 3 μήνες το τεκμήριο που θα ισχύει είναι 1.000 €.

3.2 ΛΟΓΩ ΠΑΛΑΙΟΤΗΤΑΣ
– Κατά 15% μετά την παρέλευση 5ετίας
– Κατά 30% μετά την παρέλευση 10ετίας από την για πρώτη φορά εγγραφή στο Νηολόγιο ή στο Βιβλίο Εγγραφής Μικρών Σκαφών – Β.Ε.Μ.Σ., ανάλογα με το ολικό μήκος του σκάφους).

3.3 ΛΟΓΩ ΗΛΙΚΙΑΣ
Κατά 30% για τους συνταξιούχους που έχουν υπερβεί το 65ο έτος της ηλικίας τους.

3.4 ΛΟΓΩ ΕΙΔΟΥΣ ΣΚΑΦΟΥΣ
– Κατά 50% για τα ιστιοφόρα με χώρους ενδιαίτησης και
– Κατά το ίδιο ποσοστό 50%) για τα πλοία αναψυχής που κατασκευάζονται στην Ελλάδα εξ ολοκλήρου από ξύλο, που προέρχονται από την ελληνική ναυτική παράδοση).
4. ΜΟΝΙΜΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ
Το τεκμήριο δεν εφαρμόζεται στα σκάφη αναψυχής ιδιωτικής χρήσης, κυριότητας ή κατοχής μονίμων κατοίκων εξωτερικού.

5. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΣΚΑΦΗ
Τα σκάφη επαγγελματικής χρήσης δεν λαμβάνονται υπόψη για την αντικειμενική δαπάνη.

You may also like...

7 Responses

  1. Μανόλης Σεβδαλής says:

    Αγαπητέ κ. Αργυρακόπουλε,
    Θα ήθελα τη γνώμη σας για το εξής θέμα : Είμαι ιδιοκτήτης ενός πλαστικού ταχύπλου σκάφους (τύπου πιλοτίνας) ολικού μήκους 6,97 μέτρων. Το εν λόγω σκάφος στους χώρους ενδιαίτησης έχει κλειστή καμπίνα και τουαλέττα. Δεν έχει όμως κουζίνα σε κλειστό χώρο, έχει μόνο μια φορητή (μεταφερόμενη σε θήκη) εστία προπανίου. Με αυτά τα χαρακτηριστικά το εν λόγω σκάφος ανήκει στην κατηγορία των ανοιχτών σκαφών (με τεκμήριο 4.000 ευρώ) ή στην κατηγορία των σκαφών με χώρους ενδιαίτησης (με τεκμήριο 8.000 ευρώ). Εγώ, μέχρι και την τελευταία φορολογική μου δήλωση το ενέτασσα στην κατηγορία των σκαφών με χώρους ενδιαίτησης, όμως σε ένα άρθρο του περιοδικού “THALASSA” του μήνα Νοεμβρίου 2010, αναφέρεται ότι για να θεωρηθεί ένα σκάφος ότι ανήκει στην κατηγορία των σκαφών με χώρους ενδιαίτησης (κλειστού τύπου) πρέπει να παρέχει σε κλειστό χώρο σίτιση (κουζίνα), υγιεινή (τουαλέτα) και διανυκτέρευση (καμπίνα). Αν ένα σκάφος δεν πληρεί και τις τρεις προυποθέσεις δεν συμπεριλαμβάνεται στην κατηγορία κλειστού τύπου. Αναφέρει επίσης το εν λόγω άρθρο ότι αν ένα σκάφος έχει καμπίνα, τουαλέτα κλειστού τύπου και η κουζίνα βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο ή είναι μεταφερόμενη, τότε αυτό το σκάφος ανήκει στην κατηγορία των σκαφών ανοιχτού τύπου.
    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

    • Αγαπητέ κ. Μανόλη Σεβδαλή
      Παραθέτω παρακάτω απόσπασμα από το βιβλίο μου «Λιμενομία».
      Ευχαριστώ

      ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 2743/1999
      (Δημοσιεύτηκε στο Φ.Ε.Κ. 211 τ.Α’/13.10.1999 και παρατίθεται όπως τροποποιήθηκε από τους ν. 2881/01 (ΦΕΚ 16 Α’), 2932/01 (ΦΕΚ 145 Α’), ν. 2954/01 (ΦΕΚ 255 Α’) και ν. 3182/03 (ΦΕΚ 220 Α’).

      Πλοία αναψυχής και άλλες διατάξεις

      Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
      ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

      Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:
      ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄
      ΟΡΙΣΜΟΙ
      Άρθρο 1
      1. Για την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου αυτού, οι όροι που χρησιμοποιούνται έχουν την ακόλουθη έννοια:
      α) «Πλοίο αναψυχής»: Κάθε σκάφος ολικού μήκους άνω των επτά (7) μέτρων, το οποίο, είτε διαθέτει είτε όχι χώρους ενδιαίτησης, έχει τη δυνατότητα, από τη γενική κατασκευή του, να χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την εκτέλεση ταξιδιών αναψυχής ή και περιήγησης.
      β)
      γ)
      ε)
      στ)
      η)
      θ)
      ι)
      ια) «Χώροι ενδιαίτησης»: Οι κλειστοί χώροι διαμονής, σίτισης και υγιεινής του πλοίου.

  2. elae says:

    Αγαπητέ:
    Έχω ένα σκάφος μήκους 5.30 του οποίου η άδεια εκτελέσεων πλόων έχει λήξει απο 15/7/2012 και δεν έχει ανανεωθεί. Πρέπει να το δηλώσω στο Ε1 ώς 12μηνη κυριότητα (τεκμήριο 6000 ή μπορώ να το δηλώσω λιγότερο);

    Ευχαριστώ
    Ηλίας.

  3. βασιλης Νιναλεξησ says:

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ Κ. ΑΡΓΥΡΑΚΟΠΟΥΛΕ
    ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΦΩΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΑΣ……
    ΑΝ ΑΠΟΚΤΗΣΩ JET SKI 3.5 ΜΕΤΡΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΗΛΩΣΩ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ??? ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΟ ΣΚΑΦΟΣ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΠΟΡΣΜΕΤΡΑΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ???
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΑΣ
    ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
    ΕΝΑΣ ΠΡΩΗΝ ΝΑΥΤΗΣ ΤΟΥ ΝΑ.Σ.ΚΕ.

    • Αγαπητέ κ. Βασίλη
      Το ερώτημά σας πρέπει να απευθυνθεί στη φορολογούσα Αρχή. Ανεξάρτητα από αυτό
      το θαλάσσιο μοτοποδήλατο (jet ski κ.λπ.) ή κατά την Αγγλική ορολογία που χρησιμοποιείται διεθνώς δηλ. Personal Water Craft (PWC) εγγράφεται στο Βιβλίο Εγγραφής Μικρών Σκαφών (Β.Ε.Μ.Σ.) και μέχρι πρότινος ενημερωνόταν το ΚΕΠΥΟ. Φόρος πολυτελείας δεν επιβάλλεται.
      Ευχαριστώ

  4. ΒΑΓΓΕΛΗΣ says:

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ…. ΕΧΩ ΤΟ ΕΞΗΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ: ΨΑΧΝΩ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΠΕΡΙ ΚΑΙΝΟΥΡΙΩΝ ΝΟΜΟΘΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΟΤΙ ΒΡΙΣΚΩ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΛΕΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΑΛΛΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΔΕΝ ΑΝΑΝΕΟΝΟΝΤΕ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΛΙΕΣ. ΟΠΟΤΕ: ΕΠΕΙΔΗ ΒΛΕΠΩ ΠΩΣ ΑΠΑΝΤΑΤΕ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΑΘΩ…..ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΝΑ ΠΑΡΩ ΕΝΑ ΣΚΑΦΟΣ ΕΩΣ 5 ΜΕΤΡΑ ΜΕ ΚΑΜΠΙΝΑ ΑΠΛΗ ΜΕΣΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟΥΑΛΕΤΕΣ, ΧΩΡΙΣ ΚΟΥΖΙΝΕΣ, ΧΩΡΙΣ ΝΤΟΥΖΙΕΡΕΣ ΚΤΛ. ΜΗΧΑΝΗ ΓΥΡΩ ΣΤΟΥΣ 50HP. ΑΥΤΟ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΣΚΑΦΟΣ ΕΝΔΙΑΙΤΗΣΗΣ? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΑΝ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΕ ΘΑ ΜΕ ΔΙΕΥΚΟΛΙΝΕΤΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ.. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    • Αγαπητέ κ. Βαγγέλη
      Σύμφωνα με το άρθρο 1 παργ. 1 περ. ια) του ν. 2743/1999 (ΦΕΚ 211 Α΄) ως χώροι ενδιαίτησης νοούνται οι κλειστοί χώροι διαμονής. σίτισης και υγιεινής του πλοίου.
      Ευχαριστώ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

rfwbs-slide